Het is twee voor twaalf. Maar we leven zo in de waan van alledag dat we daar niet bij stilstaan. Dat was mijn gedachte, toen ik de aflevering ‘Het werken van morgen’ van Tegenlicht zag. Door computers, robotisering en verregaande automatisering gaan veel goedbetaalde banen in het middenkader verdwijnen. De functie die je er nu hebt, of in het vizier hebt: grote kans dat deze over een tijd niet meer bestaat. Grote kans dat er niet meer voor iedereen werk is. Grote kans dat we toegaan naar een andere samenleving, waarin we misschien wel allemaal een basisinkomen hebben.

162 banen van de toekomst

Allemaal grote kansen dus. Maar ook in positieve zin. In the middle of difficulty lies opportunity, wist Einstein al. Want net zoals we vroeger nog geen benul hadden van banen die we nu normaal vinden, zijn ook de meeste banen van de toekomst nog niet uitgevonden. Denk aan 3D-orgaanagenten of drone luchtverkeersleiders. Bestaan ze al nu je dit leest? Kijk, zo snel kan het gaan. Check bijvoorbeeld eens ‘162 jobs of the future’ van futuroloog Thomas Frey. Als je er je eigen fantasie op loslaat, kom je ongetwijfeld op nog veel meer mogelijke banen. Misschien wel een stuk leuker dan je huidige job ;-)?

Kansen en talentontwikkeling

Hoe ontwikkel je nu jezelf en je oog voor kansen, ook al weet je nog niet hoe deze kansen er precies uitzien? Hiertoe wordt het belangrijker dan ooit dat je je bewust bent van je kwaliteiten, je drijfveren, waar je energie van krijgt en enthousiast van wordt, en welke bijdrage je wilt leveren aan de samenleving. Het vraagt ook om continue talentontwikkeling, zo vroeg mogelijk. Zo herken en vind je aansluiting met veel meer mogelijkheden, nu en in de toekomst. Welke functienaam er ook aan die mogelijkheden hangt. En ongeacht hoe samenleving en beloningsstructuur er op dat moment uitzien.

Bezield Leiderschap

Door talentontwikkeling en bewustwording kun je de kracht en veerkracht in jezelf ontwikkelen om met veranderingen en onzekerheid om te gaan. Zodat je kansen kan en wil zien, en in beweging kan komen om ze te pakken. Het heft in handen nemen, vanuit je innerlijke drijfveren: dat is Bezield Leiderschap. Dit vraagt om een andere mindset en klimaat in een bedrijf. Pas als je onzekerheid vastpakt, kun je het loslaten. En dat maakt ruimte voor iets nieuws en onbekends.
Hoe laat heb jij het eigenlijk? 

Wil jij jezelf of je medewerkers op een andere manier klaarmaken voor de toekomst van nu? Neem dan contact met me op voor de mogelijkheden van training en coaching.

 

 

 

Nathalie van Dam

Nathalie van Dam is oprichter en trainer bij pardalis.

Nathalie (1969) is internationaal gecertificeerd nlp-trainer, nlp-coach, en trainer in systemisch werk (familie- en organisatieopstellingen).Zij geeft training en workshops in Bezield Leiderschap en heeft daarnaast een eigen coachpraktijk.

Latest posts by Nathalie van Dam (see all)

Door Nathalie van Dam Datum 24 maart, 2015 Tags Categorie Actueel, Blogs Geen reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *