Vorig jaar gaf ik een weekend training en de afloop is me wat langer bijgebleven dan gepland. Deelnemers hadden grote stappen gezet in hun ontwikkeling, doorbraken gerealiseerd die ze niet voor mogelijk hadden gehouden. Dat ontroert me, als ik dat zo kan voelen. En dan bij een hele groep, twee dagen lang! Ik had heerlijk samengewerkt met mijn collega, gewerkt met een lach en een traan. Kun je je voorstellen hoeveel voldoening dat geeft?

Forrest Gump

Bij thuiskomst bruiste ik zo van de energie, daar moest ik iets mee DOEN! In de actie! Ik ben gaan wandelen. Nou heb ik wel vaker veel energie, en wandel ik wel vaker, voor de ontspanning. Maar deze avond voelde ik me als Forrest Gump. Misschien ken je die filmscène, waarin Forrest besluit om te gaan wandelen? Hij blijft maar wandelen en wandelen en wandelen. Een paar jaar lang, geloof ik. Nou hield ik het beperkt tot deze avond, en dat was maar goed ook. Acht heel rappe kilometers vlogen voorbij, toen mijn voet pijn begon te doen. Eerst een beetje, en toen steeds meer. (Shit, ik moest ook nog terug).

Marsfractuur

Verdenking van een marsfractuur, zo leerde de huisarts mij een paar dagen later. Rekruten in het leger lopen zoiets op door frequent lange marsen lopen, vertelde ze me. Gelukkig bleek het loos alarm. Ik kon om mezelf lachen. Laat die wereldrecords aan anderen over, en leg de lat gerust wat lager, mevrouw Van Dam 😉 En: wat was ik oprecht blij! Vooral omdat ik ook zo goed de andere kant van de medaille ken…

Uitgeblust

…na een veel te lange werkdag thuiskomen en uitgeblust op de bank liggen. Te weinig puf om überhaupt nog iets – laat staan leuke dingen –  te ondernemen. Onwetend waarom. Daar al evenmin bij stilstaan. En wat blijft er dan nog over om het ook fijn te hebben met vrienden, familie, je partner, je kinderen? En vooral: jezelf? Want als je uit je plaat gaat om niks of niet tot veel meer inspanning komt dan als een zombie de afstandsbediening bedienen: het geeft mij niet zo’n lekker gevoel over mezelf, bij jou wel?

Doormarcheren

Doormarcheren in je werk, daar zijn heel veel mensen waanzinnig goed in. Met een heel grote groep ga je er soms automatisch in mee, ken je dat? En natuurlijk kan het je ver brengen en je energie opleveren. Maar doormarcheren op een weg zonder mooie bestemming, zonder stops of zonder mooie vergezichten: wat een energie kost dat! En wat zijn wij mensen dan inventief… Met allemaal houtje- touwtje-constructies weten we de boel voor het oog wel weer op te lappen. We marchanderen ons suf, terwijl we doormarcheren. Net zolang totdat er kortsluiting ontstaat.

Pas op de plaats

Nou is een beetje verlichting wel zo handig om de weg terug te vinden en gelukkig kan je elk moment de beslissing nemen om het anders te gaan doen. Stilstaan en ontdekken wat je energie geeft in je werk, bijvoorbeeld. Ontdekken waar je hart een sprongetje van maakt, waar je energie van gaat bruisen. Zodat je die momenten ook bewust kan creëren. In je huidige werk, of misschien is dat wel in ander werk, of vrijwilligerswerk of waar ook. En moet dat 24/7 zijn? Welnee, als je hart alleen maar piekmomenten beleeft, dat zou ook niet zo lekker zijn voor je lijf, toch? Dus in plaats van marchanderen of doormarcheren, gewoon even pas op de plaats maken.
Geef acht, ook aan je lijf. 

Ontdekken waar jij energie van krijgt, bijvoorbeeld in je werk? Neem dan eens contact op voor de mogelijkheden van training en coaching. Bijvoorbeeld de workshop Energieker werken die ik in samenwerking met De eerste verdieping verzorg. Meer weten? Neem contact met me op.

Nathalie van Dam

Nathalie van Dam is oprichter en trainer bij pardalis.

Nathalie (1969) is internationaal gecertificeerd nlp-trainer, nlp-coach, en trainer in systemisch werk (familie- en organisatieopstellingen).Zij geeft training en workshops in Bezield Leiderschap en heeft daarnaast een eigen coachpraktijk.

Latest posts by Nathalie van Dam (see all)

Door Nathalie van Dam Datum 29 augustus, 2016 Tags Categorie Actueel, Blogs Geen reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *