Recent sprak ik bij een TEDsTalk-event van studenten aan de VU over hoe je met Bezield Leiderschap jezelf kunt voorbereiden op de arbeidsmarkt van de toekomst. Het raakte mij om studenten zo te mogen inspireren. Dit heeft alles te maken met hoe ik mijn pad bewandelde, naar en tijdens mijn studie. In die periode bedacht ik me suf wat ik wilde studeren en kwam er niet uit met mijn hoofd. Ik vond dat ik moest voldoen aan verwachtingen. Van mezelf, van anderen. Donkere wolken pakten zich samen boven de arbeidsmarkt. Daarom maakte ik logische keuzes voor vakkenpakket en studie. Keuzes die klopten met mijn hoofd. In mijn hoofd ‘zitten’ was voor mij toen veilig en bekend terrein.

‘Spark’ in werk

Dat je in je werk of studie een ‘spark’ zou kunnen ervaren, daar had ik nog nooit van gehoord. Mijn rationele keuzes pakten gelukkig goed uit. Ik kwam aan de bak en schopte het steeds verder. Ratio: we have a winner! Dacht ik. Maar ook al had ik een prima baan en leuke collega’s, er sluimerde een onbestemd gevoel. Ik kon het pas duiden toen ik in mijn vrije tijd als improvisatiespeler zo duidelijk een geluksgevoel ervoer. Sparkling moments: die miste ik in mijn werk! Maar ho even: in het theater spelen, dat is hobby en geen werk. Back to reality. Zo sabelde mijn interne criticus dat onmiddellijk neer.

Werk en de rest van je leven

Mijn werk en andere delen van mijn leven zag ik als gescheiden compartimenten. Vreemd eigenlijk, want je leven is een geheel, toch? Maar in taal en ons hoofd geven we overal labels aan en maken we indelingen: dit is mijn werk, dit is mijn sociale leven, dit is mijn hobby, dit is het deel met mijn familie, dit is mijn vrijwilligerswerk, noem maar op. Labels en indelingen maken het leven overzichtelijk. Dat is natuurlijk best lekker. En als je op zoek wilt naar die ‘spark’ in je werk, die je in dit deel nog nooit hebt ervaren, of je gaat op zoek naar je eerste baan, dan is het juist fijn om ook de verbinding te ontdekken tussen al die stukken. Daar kan je hoofd trouwens een prima rol in spelen ;-).

Gelukkig in je werk?

Hoe weet je dat je een ‘spark’ mist of niet gelukkig bent, bijvoorbeeld in je werk? Dat weet je omdat je op de een of andere manier van binnen ook een notie hebt van het tegenovergestelde: gelukkig zijn, wel die spark voelen. In welke ‘delen’ van je leven voel je dat je vol energie en enthousiasme bent, omdat je iets hebt gedaan of ervaren waarvan je hart een reuzensprong maakt? Misschien zijn het wel die situaties waarvan anderen zeggen: “Waarom steek jij daar zoveel tijd en energie in? Voel jij je wel helemaal lekker?” Ja dus, want voor jou is het zo vanzelfsprekend.

Sparkling moments

Wanneer je die gebeurtenissen terughaalt: welke ingrediënten maken dat jij die ‘spark’ zo ervaart? Vaak komen hier ook je talenten volop tot bloei. En heb je een goed, voldaan of tevreden gevoel, omdat je iets hebt betekend voor anderen, voor een organisatie, voor de maatschappij. Op het moment dat je je van al die verbanden bewust bent, heb je de sleutel te pakken tot veel meer sprankeling in je leven als geheel. Waaronder je werk. Best prettig, als je bedenkt hoeveel uurtjes je daar doorbrengt, toch?

Bezield Leiderschap

Zelf richting geven aan je leven en werk, ingegeven door wat jij voelt dat je wilt, voor jezelf en een groter geheel, dat noem ik Bezield Leiderschap. In plaats van een gevecht tussen hoofd en hart, met een winnaar en verliezer, juist de verbinding maken tussen hoofd en hart. Het is bekend dat gelukkige medewerkers bedrijven betere resultaten opleveren. Hartszaken kun je dus prima rationeel verantwoorden. Wat mij betreft kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Hoe goed zou jij je voelen als je morgenochtend bevlogen en met een ‘spark’ in je lijf aan het werk zou gaan?

Meer weten over gelukkig werken, voor jezelf of je medewerkers? Neem contact met me op voor de mogelijkheden voor training en coaching. 

 

Nathalie van Dam

Nathalie van Dam is oprichter en trainer bij pardalis.

Nathalie (1969) is internationaal gecertificeerd nlp-trainer, nlp-coach, en trainer in systemisch werk (familie- en organisatieopstellingen).Zij geeft training en workshops in Bezield Leiderschap en heeft daarnaast een eigen coachpraktijk.

Latest posts by Nathalie van Dam (see all)

Door Nathalie van Dam Datum 20 mei, 2015 Tags Categorie Actueel, Blogs Geen reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *