Gelukkig werken: er was een tijd dat je bij wijze van spreken je mond moest spoelen als je  ‘geluk’ en ‘werk’ in een adem noemde. In de naoorlogse tijd waarin alles draaide om wederopbouw hadden we wel wat anders aan ons hoofd dan geluk als hoogste goed. Inmiddels weten we dat we gelukkig werken allesbehalve ‘softe’ materie is. Want het is aangetoond dat teams die gelukkig werken, zorgen voor hogere winstgevendheid en klanttevredenheid.

Gelukkig werken: tel uit je winst

Toch is geluk op het werk in veel bedrijven een onbesproken onderwerp. Zonde! Want waarom zouden we geluk ook buiten de werkvloer willen houden? Hoeveel jaren, maanden, weken en dagen ben je nog aan het werk in je leven? Als je die tijd gelukkig kan werken: tel uit je winst! Ook voor je bedrijf. Dus alle reden voor meer aandacht voor geluk op het werk. Bijvoorbeeld door eens tijd te maken voor het volgende zelfonderzoek. Ja, op je werk, waarom niet 😉 ?

Gelukkig werken: wat is jouw score?

Hoe gelukkig ben je op het werk? Dat kun je voor jezelf heel makkelijk bepalen. Op jouw eigen unieke schaal van geluk, van 0 tot 10: welk cijfer geef je jezelf in de context van werk? En als je kijkt nu naar andere contexten, bijvoorbeeld je relatie, je sociale leven, je persoonlijke ontwikkeling, gezondheid of ontspanning: hoe scoor je dan?  Welk cijfer geef je jezelf op de schaal van geluk in elke afzonderlijke context?

Wat zijn jouw geluksingrediënten?

Stel dat je in een bepaalde context hoog scoort qua geluk. Hoger dan je werk. Dan is het interessant om te ontdekken welke ingrediënten ervoor zorgen. Ben je heel gelukkig op het gebied van ontspanning, doordat je hier bijvoorbeeld veel afwisseling, creativiteit of beweging ervaart? Dan heb je een mix van ingrediënten te pakken die bijdragen aan jouw geluk. Hoe zou je deze ingrediënten ook in je werk meer kunnen inbrengen? Of in ander werk? En welke stap zou je dan kunnen maken op de schaal van geluk?

Geluk werkt aanstekelijk

Ben je al gelukkig op je werk: geweldig! Word je ervan bewust welke ingrediënten daaraan bijdragen. En doe er vooral meer van. Op je werk en daarbuiten. Want geluk brengt je in een goede stemming. En dat werkt ook nog eens heel aanstekelijk. Dat levert meer op dan je voor mogelijk houdt. Ook voor je werk. Wat een geluk!

Gelukkig werken: wil je er meer van, voor jezelf of je medewerkers? Neem contact met me op voor de mogelijkheden voor training en coaching.

 

Nathalie van Dam

Nathalie van Dam is oprichter en trainer bij pardalis.

Nathalie (1969) is internationaal gecertificeerd nlp-trainer, nlp-coach, en trainer in systemisch werk (familie- en organisatieopstellingen).Zij geeft training en workshops in Bezield Leiderschap en heeft daarnaast een eigen coachpraktijk.

Latest posts by Nathalie van Dam (see all)

Door Nathalie van Dam Datum 20 maart, 2015 Tags Categorie Actueel, Blogs Geen reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *