Wat is het eerste dat je doet, als je thuiskomt uit je werk? Voor mij was het jarenlang een duidelijk verhaal: ik ging me omkleden. Let wel: ik droeg geen bedrijfsuniform. Maar het voelde beslist wel zo. Een keurslijf waarin ik me perste. Natuurlijk ging het niet zozeer om die kleding. Maar wel om datgene waar het voor stond. Een rol die ik me had aangemeten: het aanpassen van mezelf aan een werkomgeving waar ik me diep van binnen allesbehalve fijn voelde.

Speel je rol met verve

Eerlijk is eerlijk: ik was best trots op de rol die ik met verve speelde in dit toneelstuk. Want aan de buitenkant zag het er gelikt uit. En ik voldeed aan het plaatje zoals dat van jongs af aan van mij verwacht werd. Eenmaal thuis, was ik weer echt ‘mezelf’. Maar zodra vrienden me vroegen hoe het op mijn werk was, gebeurde er iets met mij. Dan vertelde ik hoezeer ik het naar mijn zin had. En tegelijkertijd verstrakte mijn tot dan toe ontspannen gezicht en lijf. Ik stapte direct weer in mijn rol.

Bezield Leiderschap

Als je in een rol vastzit, voert ‘moeten’ de boventoon. En alleen al het woord zorgt voor beperking en begrenzing, in je brein en je lijf. Terwijl jezelf kunnen zijn, staat voor mogen, kunnen en mogelijkheden. Hier ontstaat ruimte voor creativiteit. Ruimte om jezelf en je kwaliteiten naar buiten te brengen en te benutten. Sta je in contact met jezelf, mag je er zijn, en werk je in een omgeving waarin je dat naar buiten mag brengen? Dan kun je tot bloei komen. Dan kun je het voorgeschreven script loslaten en vanuit bezieling je leiderschap pakken: werken en leven vanuit bezield leiderschap.

Authenticiteit

Met het spelen van een rol ging ik jarenlang voorbij aan mezelf: wie ik was, wat ik graag wilde, en wat mijn kwaliteiten waren. Voor mij is authenticiteit inmiddels een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik creëer voor mijzelf bewust de omstandigheden waarin ik mijzelf kan zijn. Daar krijg ik energie van, dan is er een natuurlijke bevlogenheid waarmee ik vol voor mijn doelen ga. Wees trouw aan jou: dat neem ik altijd met me mee. En dat toets ik met mijn hoofd en mijn lijf.

Bedrijf is spekkoper

Een bedrijf dat ruimte geeft aan authenticiteit is spekkoper. Want als je medewerkers kleur kunnen en mogen bekennen, wordt diversiteit zichtbaar. En de kracht van diversiteit is de basis voor een klimaat waarin innovatie goed gedijt. Maar alleen als er oprecht van binnenuit je gehele organisatie ruimte is voor authenticiteit, zal het werken. Want wie authenticiteit belangrijk vindt, ontwikkelt daar een haarscherpe radar voor. Dus ook voor organisaties geldt: wees trouw aan jou.

Leiderschap en jezelf zijn; hoe pak je dat nu aan in de praktijk? Neem contact op voor de mogelijkheden voor training en coaching. 

Nathalie van Dam

Nathalie van Dam is oprichter en trainer bij pardalis.

Nathalie (1969) is internationaal gecertificeerd nlp-trainer, nlp-coach, en trainer in systemisch werk (familie- en organisatieopstellingen).Zij geeft training en workshops in Bezield Leiderschap en heeft daarnaast een eigen coachpraktijk.

Latest posts by Nathalie van Dam (see all)

Door Nathalie van Dam Datum 17 maart, 2015 Tags Categorie Actueel, Blogs Geen reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *