Grote consternatie ontstond in Duitsland in 2015 tijdens de voorronde van het Songfestival: in een live-uitzending staat de kersvers verkozen winnaar Andreas Kümmert zijn plek op het Eurovisie Songfestival af aan de nummer twee. Zijn beslissing komt hem op flink wat boegeroep te staan uit de zaal. Hij heeft de eerste plek verdiend en gekregen van het publiek, en nu geeft hij deze weg?! Hoe kan het dat iemand een plek krijgt, en deze niet kan of wil innemen? Terwijl diezelfde persoon vol bezieling is en er diep van binnen misschien wel een diep gekoesterd verlangen schuilt?

Leiderschap in een organisatie

Leiderschap in een organisatie en het innemen van plek hebben alles met elkaar te maken. Hierbij ga ik uit van persoonlijk leiderschap, los van het feit of je een leidinggevende functie hebt. Een organisatie kun je zien als een systeem, met een bepaalde doelstelling. Als individu binnen dit systeem heb je een taak. Die ligt in dienst van de doelstelling van de organisatie. De taak die je hebt, geeft je ook een bepaalde plek. En hoe dichter jouw persoonlijke taak ligt bij het doel van de organisatie, hoe hoger je in de ‘rangorde’ staat.

Plek innemen en persoonlijke taak

Neem nu de situatie van Kümmert: met zijn muzikale performance heeft hij een plek verdiend. Een belangrijke plek, want de persoonlijke taak van Kümmert valt in dit geval samen met het doel van het systeem, songfestivalminnend Duitsland: het winnen van het Eurovisie Songfestival. Het publiek wil hem dolgraag op deze plek, maar Kümmert staat deze af: “Ik ben maar een kleine zanger. Ik denk dat zij – nummer twee – veel meer gekwalificeerd is. Sorry”. Woorden waarmee hij zich ‘klein’ maakt.

Plek in organisatie en gezin van herkomst

Hoe kan het dat iemand in een organisatie een plek krijgt, en deze niet kan of wil innemen? In een organisatie neem je jezelf mee, inclusief het eerste systeem waar je onderdeel van bent gaan uitmaken: je gezin van herkomst. Hier geldt een bepaalde ordening. Welke plek je in het gezin van herkomst inneemt, heeft te maken met de vraag wanneer je in het systeem bent gekomen.

Is de plek logisch?

De vraag is of je de plek wel in hebt kunnen nemen die volgens ordening logisch zou zijn. In elk gezin van herkomst gebeurt nu eenmaal wel wat. Niet alles verloopt altijd volgens het boekje. Kinderen kunnen zich ook klein maken en minder verantwoordelijkheden nemen, bijvoorbeeld. Of zich groter maken en veel verantwoordelijkheid nemen, omdat een van de ouders de plek niet kan innemen bijvoorbeeld. Al die vaak onbewuste patronen neem je later mee, ook in andere systemen. Zo past iedereen in een organisatie zijn eigen principes van ordening toe. Dat geldt dus ook voor Kümmert.

Plek en leiderschap

Of en hoe iemand zijn plek inneemt en invulling geeft aan leiderschap, wordt door veel meer bepaald dan we ons vaak bewust van zijn. Hoe zichtbaar mag en durf je jezelf maken? Wie kijkt er in gedachten nog over je schouder mee en zegt dat je niet met je kop boven het maaiveld mag uitsteken? Een systemische blik in training en coaching maakt zulke zaken open en bespreekbaar. En die aanpak is een stuk constructiever dan boegeroep van een teleurgesteld publiek.

Wil je versneld inzicht in leiderschap van jezelf, je team of medewerkers, vanuit een systemische blik? Neem contact met me op voor de mogelijkheden van training en coaching. 

 

Nathalie van Dam

Nathalie van Dam is oprichter en trainer bij pardalis.

Nathalie (1969) is internationaal gecertificeerd nlp-trainer, nlp-coach, en trainer in systemisch werk (familie- en organisatieopstellingen).Zij geeft training en workshops in Bezield Leiderschap en heeft daarnaast een eigen coachpraktijk.

Latest posts by Nathalie van Dam (see all)

Door Nathalie van Dam Datum 9 maart, 2015 Tags Categorie Actueel, Blogs Geen reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *