Sommige klussen lopen iets anders dan gepland, ken je dat? Van die kastjes die je in elkaar zet en dat je dan een paar schroefjes overhoudt. Of dat je na het boren van gaatjes in dat ene deurtje ontdekt dat die nou net verkeerd omdraait. Welke variant het ook is…ik noem het een soort stille getuigen van iets wat veel mensen heel goed blijken te kunnen: gebruiksaanwijzingen links laten liggen.

Ontbrekende onderdelen

Ook ik ga vaak liever direct aan de slag. Vooral als het gaat om mezelf. Zo heb ik jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt en ik had het toch allemaal goed voor elkaar. Dacht ik. Toch merkte ik vaak dat ik niet alles eruit kon halen wat erin zat. Uit mezelf, mijn werk, mijn contacten met klanten en collega’s. En ook in het grotere plaatje, in de balans met mijn sociale leven en mijn privéleven, miste ik wat onderdelen.

Gevoel? Killing voor je carriere!

Hoe dat werkte bij mij? Geen flauw idee. In de waan van alle dag ging ik door. Neem nou vergaderingen, businessplannen, samenwerkingen, mensen aansturen: er speelde veel waar ik een buikgevoel bij had. Maar daar kon ik met mijn verstand niet bij dus hup: wegredeneren! Überhaupt het concept gevoel op je werk, nee dat vond ik iets voor softies en killing voor je carrière!

Succesvol?!

En dan mijn contacten met klanten, voor wie ik creatieve oplossingen mocht bedenken. Achter een blanco pc-scherm moest ik dat snel en perfect doen van mezelf. Zie dan maar eens creatief te zijn. En hulp vragen: het kwam niet eens in me op. En dan die keren dat ik heel succesvol was: hoe ik dat deed? Ik ging eraan voorbij. Met je kop boven het maaiveld uitsteken, dat doe je sowieso niet, toch?

Neuroleadership

Nu ik mijn gebruiksaanwijzing heb ontdekt, begrijp ik dat mijn leiderschap op mijn werk vooral was gestoeld op een voorkeur voor het gebruik van een bepaald breindeel. Waarbij onbewust allerlei oordelen en beperkende gedachten meespeelden. En juist als het gaat over meer uit jezelf halen, over persoonlijk leiderschap, en meer halen uit de mensen met wie je samenwerkt of die jij aanstuurt, dan is er iets anders nodig: neuroleadership.

Waanzinnige mogelijkheden van je brein

Neuroleadership gaat over het ontsluiten van al die waanzinnige mogelijkheden die in je brein besloten liggen. Over het ontdekken waar je breinvoorkeur ligt en hoe je daarin juist flexibel kan worden, in plaats van in hokjes indelen en “zo is het nu eenmaal”. Over het uit de sluimerstand halen van bepaalde breindelen, die we allemaal hebben. Over het oordeel eraf halen dat bepaalde stukken van je brein ‘beter’ of ‘slechter’ zouden zijn.

Wheel of Neuroleadership 

Het Wheel of Neuroleadership is daarom een belangrijk uitgangspunt van de NLP Business en Leiderschap, een training die ik in samenwerking met De eerste verdieping verzorg. Stilstaan bij hoe je succesvol bent, zodat je daar meer van kan ‘doen’. Blokkades opruimen en jezelf versterken, op weg naar doelen waar je met heel je hoofd en lijf voor gaat. Hoe je meer uit jezelf kan halen, in je werk. En natuurlijk geniet je daar privé ook van.

Je gebruiksaanwijzing ontdekken

Want je eigen gebruiksaanwijzing ontdekken is heerlijk! Met het juiste gereedschap klaar je de klus soepeler, en samen met anderen werkt dat vaak ook nog makkelijker en leuker. En het mooie is: als je jouw gebruiksaanwijzing eenmaal kent, kun je hem gebruiken, welke klus je ook te managen hebt. Kun je alsnog direct aan de slag!

Wil je ook ontdekken hoe je snel vooruit komt dankzij neuroleadership? Check dan eens de training NLP Business & Leiderschap, die ik in samenwerking met De eerste verdieping verzorg. Meer weten? Je bent van harte welkom voor vrijblijvend gesprek.

 

Nathalie van Dam

Nathalie van Dam is oprichter en trainer bij pardalis.

Nathalie (1969) is internationaal gecertificeerd nlp-trainer, nlp-coach, en trainer in systemisch werk (familie- en organisatieopstellingen).Zij geeft training en workshops in Bezield Leiderschap en heeft daarnaast een eigen coachpraktijk.

Latest posts by Nathalie van Dam (see all)

Door Nathalie van Dam Datum 8 juni, 2016 Tags Categorie Actueel, Blogs Geen reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *