Wat gamen betreft heb ik lange tijd onder een steen geleefd. Heel eerlijk: het leek mij een tamelijk zinloos tijdverdrijf, met allerlei negatieve randeffecten. Tot een tijd terug. Ik namelijk heb een geweldig neef’je’ (15) dat tussen het leren en sporten door voor zijn ontspanning lekker aan het gamen is. Mijn neefje, generatie Z, de werknemer van de toekomst! Waarom is hij er zo begeistert over?

Gamen en je brein

Ik leende zijn console en stortte mij op een van zijn favoriete games, Far Cry. Het resultaat was om te huilen. Dat ik een oneindig aantal levens heb, was de geruststellende gedachte die ik eraan overhield voor mezelf. En voor mijn neefje: RESPECT. Hij had zijn 10.000 uur training er ook allang op zitten, leerde een snelle rekensom.

Generatie Z en gamen

Nu is gamen niet alleen voor mijn neefje, maar ook veel van zijn leeftijdsgenoten van generatie Z vanzelfsprekend. En allesbehalve zinloos. Na mijn uitglijders in de arena van de game sloeg mijn verwondering namelijk om in bewondering. En kreeg ik ‘opeens’ ook oog voor de positieve effecten van gamen op je brein. Dat zijn er flink wat.

Kwaliteiten ontwikkelen

Met gamen train je jezelf ongemerkt in online samenwerken, problemen oplossen, een perifere visie ontwikkelen, snel reageren op veranderingen in de omgeving, fouten maken en direct handelen naar feedback. Allemaal kwaliteiten die je hard nodig hebt om succesvol de toekomst in te gaan. Het speelveld voor bedrijven verandert immers schoksgewijs en snel. Dat vraagt om mensen die dit spel kunnen en willen spelen.

Generatie Z en innovatie

In een organisatie kan generatie Z een verfrissende impuls geven aan vernieuwing. De kracht van diversiteit is namelijk een belangrijke bron voor innovatie. Door samenwerking met mensen uit verschillende generaties kan een waanzinnige kruisbestuiving ontstaan. Maar zijn organisaties daar wel klaar voor? In de praktijk leiden verschillen tussen generaties vaak tot onbegrip.

Naar een ander level

Wil je de kracht van diversiteit juist benutten, dan vraagt dat om begrip en respect voor de achtergrond en kwaliteiten van verschillende generaties. Dat begint met het (h)erkennen dat het er is. Met de nodige trainingsuurtjes creëer je een stevig platform voor een spel waarin elke speler een belangrijke bijdrage levert. Met als gezamenlijke doel: een ander level. Let the games begin!

 

Wil je meer weten over bezield leiderschap en de mogelijkheden voor training en coaching? Kijk dan hier eens verder.

 

 

 

 

 

 

 

Nathalie van Dam

Nathalie van Dam is oprichter en trainer bij pardalis.

Nathalie (1969) is internationaal gecertificeerd nlp-trainer, nlp-coach, en trainer in systemisch werk (familie- en organisatieopstellingen).Zij geeft training en workshops in Bezield Leiderschap en heeft daarnaast een eigen coachpraktijk.

Latest posts by Nathalie van Dam (see all)

Door Nathalie van Dam Datum 22 april, 2015 Tags Categorie Actueel, Blogs Geen reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *