Een vriend van mij, laten we hem even Victor noemen, heeft een droom, een verlangen: hij wil ondernemer worden. Momenteel werkt hij in loondienst, neemt de honneurs al jaren waar voor de eigenaar en is een meester in zijn vak. Nu hebben sommige mensen een innerlijk weten of ze iets goed doen of niet en anderen hebben hiervoor juist bevestiging nodig van hun omgeving. Victor behoort tot de laatste categorie. Dus hij deelt open en kwetsbaar zijn verlangen naar het ondernemerschap met een vriendin. Haar reactie: “Voor een dubbeltje geboren, word je nooit een kwartje.”

Klap in je gezicht

Pats! Een klap in Victors gezicht! Denk je dat hij door deze mededeling energie krijgt om zijn kwaliteiten aan te spreken en zo het resultaat neer te zetten waar hij zo vurig naar verlangt? “Ik zet mijn plannen in de ijskast en ga op vakantie!”, vertelt hij me, boos en teleurgesteld tegelijk. Krijgt die vriendin dus nog gelijk ook. Zie je wel!

Waar of niet?

“Voor een dubbeltje geboren, word je nooit een kwartje” is een voorbeeld van een overtuiging: een gedachte die geen feit is, maar voor jou absoluut waar is. En voor een ander misschien complete onzin is. Of een overtuiging  waar is of niet, doet er weinig toe. Veel interessanter is dat een overtuiging je dagelijkse doen en laten stuurt, vaak zonder dat je er erg in hebt. Een overtuiging die ik had, was bijvoorbeeld: “Ik moet me aanpassen”. Het effect was dat ik heel druk bezig was met van alles in mijn omgeving, behalve dat waar ik zelf blij van werd. Best vermoeiend! Een overtuiging als “Ik mag mezelf zijn” geeft mij nu veel rust en daarmee ook de ruimte en energie om bijvoorbeeld mijn creativiteit aan te boren.

Groeibriljant

Nu hebben we allemaal wel van die dromen, doelen en verlangens. In je werk of daarbuiten. Welke overtuigingen helpen je daarbij, en welke halen je juist uit je kracht? De eerste stap is dat je je daarvan bewust bent. Een volgende stap is het ombuigen van niet-helpende overtuigingen naar verruimende overtuigingen. Want je kunt elk moment de beslissing nemen om een overtuiging te veranderen. Neem nou Victor. Door zijn verhaal met meerdere mensen te delen, realiseerde hij zich zelfs dat hij van een dubbeltje allang een kwartje is geworden. “Ik ben een groeibriljant”, vertelt hij nu vol trots. En hij sleutelt energiek weer verder aan zijn droom. Zie je wel?

Bereik de resultaten die je wilt met de overtuigingen die jou versterken, tijdens coaching of een van mijn trainingen. Bijvoorbeeld de NLP Business&Leiderschap die ik samen met De eerste verdieping verzorg. Neem contact met me op voor meer informatie.  

 

 

 

Nathalie van Dam

Nathalie van Dam is oprichter en trainer bij pardalis.

Nathalie (1969) is internationaal gecertificeerd nlp-trainer, nlp-coach, en trainer in systemisch werk (familie- en organisatieopstellingen).Zij geeft training en workshops in Bezield Leiderschap en heeft daarnaast een eigen coachpraktijk.

Latest posts by Nathalie van Dam (see all)

Door Nathalie van Dam Datum 12 september, 2016 Tags Categorie Actueel, Blogs Geen reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *